Jerzy Dudek gyűjti össze a labdákat a Real Madrid edzésén. A hálóőr 2007-ben csatlakozott a Galaktikusokhoz Angliából mint BL győztes, azonban Iker Casillas mögött csak másodhegedűs. Közel két szezon óta nem lépett pályára a spanyol bajnokságban. A 36 éves lengyel kapus kifelé tart labdarúgó karrierjéből, remélem azért nem csak mint labdagyűjtögető fog munkát kapni a focipályák közelében;)

 
Kiegészítő infó kíváncsiaknak:
 
Dudek legnevezetesebb meccse a Milan ellen megnyert BL döntő volt. Az isztambuli fináléban az olasz alakulat a félidőben már 3-0-re vezetett. Mindenki lefutottnak gondolta a párharcot. A vörös ördögök kihasználták ellenfelük  dekoncentráltságát, és 15 perc alatt egyenlítettek, majd Dudek óriási bravúrjainak köszönve kihúzták a Milan nyomást. A 11-es párbajban pedig a kapus brillírozott, illetve táncolt. Dudek táncának is nevezik ezt a győzelmet.
 
kép: Getty Images 
 

"All in"

Címkék: barca spanyolfoci

2009.12.27. 11:50

  Meghallgattatott Guardiola fohásza és a Barcelona nyerte a Klubcsapat világbajnokságot. Ezzel mindent besöpört a katalán alakulat, amit bő 1 év alatt lehetett: spanyol bajnokság, spanyol kupa, spanyol szuperkupa, BL, UEFA szuper kupa, és múlt hét szombat óta övé a világ legjobb klubcsapata titulus is. A játékosok büszkén, diadalittasan állnak megnyert trófeáik mögött Kuvaitvárosban, melyeket a helyi csapat, a Kazma SC elleni barátságos mérközés után mutattak be így együtt. A meccs beharangozó kuvaiti módra (érdemes belenézni).

Kiegészítő infó kíváncsiaknak:

Hasonló sikereket ért el a Manchester United pont 10 évvel ezelőtt. Az ördögök akkor mindössze az UEFA szuperkupát nem tudták elhódítani, azonban így is történelmet írtak. Első csapatként véghezvitték a triplázást. (Egy évben megnyerték hazájuk bajnokságát, kupáját, valamint a BL-t is.)

Kép: AVP

José Mourinho  elég fanyar képet vág. Miután másodikak lettek BL csoportjukban a Barcelona mögött, tényleg elég kemény ellenfeleket sodorhat nekik a sors a legjobb 16 között. A párosítások sorsolását ma tartják pontban délben az UEFA központjában, a svájci Nyon városában.

Kiegészítő infó kíváncsiaknak:

A következő hat csapatat valamelyikével (kettő korábbi győztes is van köztük) fog megküzdeni az Inter a legjobb 8 közé jutásért:

 Bordeaux; Manchester United; Real Madrid; Chelsea; Fiorentina; Barcelona; Sevilla; Arsenal

Érdekesség, hogy a nagy városi rivális Milan is ugyanezeket az ellenfeleket kaphatja.  Elég nagy az esély, hogy a Chelsea összeakad egyik milánói gárdával, ami több szempontból is pikáns lenne;) Vajon ebből a listából kit szeretne Leo és a Special One?

Kép: Yahoo

Mint az várható volt a Barca játszi könnyedséggel jutott a Klub VB döntőjébe. Az elődöntőbe 3-1-re intézte el a Közép-Amerika bajnokok ligája győztesét, a mexikói Atlante-t. A Vas Coltoknak nem sok esélye volt a gránátvörös-kékekkel szemben. A pálya majdhogynem felborult. Több mint 2X annyi kapura lövése, és több mint kétszerannyi ideje volt a labdával az európai megaklubnak.

Az egész csapat felszabadult volt. Ez a karácsony előtti vidámság, könnyedség volt jellemző a cserepadra is, mint ahogy a képen is Henry viccelődik Pique-vel.
 
Kis érdekesség kíváncsiaknak:
 
A döntő másik résztvevője az Estudiantes eddig háromszor játszott finálét, azonban csak egy alkalommal sikerült elhódítania a trófeát. További érdekesség, hogy ez a 3 részvétel egymás utáni évben volt: 1968, 1969 valamint 1970. Tehát nem tegnap volt ilyen közel a dél-amerikai alakulat a végső győzelemhez, és nem is sűrűn sikerült élniük eddig vele. Szombaton elválik melyik klub lesz a világ legjobbja egy éven át.
 
Kép: Getty Images 

Adriano (jobbra) a tengerentúlra visszatérve (száműzve) országos bajnokságot nyert a Flamengo-val. A végső győzelmet a december 6-i bajnokin biztosították be 1 másik patináns klub a Grêmio ellen. A teljesség kedvéért balra a klub vezető edzője, míg a trófeát tartó úr pedig Brazília elnöke Luiz Inácio Lula da Silva. A díjátadó pedig tegnap volt. Az elnök úr boldogsága teljes lehet, nemcsak azért, mert első kézből gratulálhat a bajnokcsapat kapitányának, hanem azért is, mert az ő „uralkodása” alatt sikerült elnyerniük a 2014-es labdarúgó VB, valamint a 2016-os olimpia megrendezésének jogát. Nem túlzás azt mondani, hogy a következő évtized közepén a sportvilág figyelme Dél-Amerikára fog szegeződni!

Kiegészítő infó kíváncsiaknak:

A Flamengo 6. alkalommal 17 év után szerezte meg a bajnoki címet. Adriano korábbi csapata az olasz Internazionale is hasonló hosszú pauza után nyerte meg hazája scudetto-ját. Tehát a srác jó ómen hosszú nyeretlenségi sorozat ellen. Érdekes még továbbá, hogy a csapatnak egy európai játékos, a 37 éves Dejan Petkovic is tagja, aki azonban sosem játszott Brazílián kívüli együttesben.

Kép: Evaristo SA

Ismét egy elkapott pillanat Guardiola-tól. A Klubcsapat világbajnokságot idén az Egyesült Arab Emirátusokban rendezik. 7 együttes a világ minden tájáról küzd meg a világ legjobb klubcsapata címért. A Barca 3 évvel ezelőtt is harcban volt a kupáért, de akkor elbukott és Dél-Amerikába került a trófea.

Pep erősen töri a fejét, hogy gyűjthetné be ezt a kupát is első nekifutásra. Hihetetlen, de ha ez is sikerül neki, akkor 1 év alatt megszerezhet szinte mindent, amit a szakmában egy klubedző akár egész pályafutást végigküzdve megkaparinthat. Szerencse, vagy őstehetség? Még jómagam sem tudom eldönteni a jelenséget.

Kiegészítő infó kíváncsiaknak:

A Klubvilágbajnokságot először 2000-ben rendezték meg, azonban nem érkezett rögtön a folytatás. A FIFA visszatért a szokásos tradicionális Interkontinentális Kupára ahol csak a Libertadores Kupa győztese meccselt a BL győztessel.Majd 2005 óta ismét több csapat részvételével rendezik a tornát. A lebonyolítás is többször változott. Hol voltak csoportmeccsek, hol pedig csak egyenes kieséses rendszer  volt alkalmazva. A dél-amerikai és európai szuperklub persze idén is kiemelt és csak a legjobb 4 között kezdik a tornát külön ágon, hogy a döntőben egymásnak feszüljenek. December 19-én valószínűleg Barca-Estudiantes csatát foguk látni.

Az épp aktuális állás itt. Kép: Jasper Juinen

süti beállítások módosítása