"Maga engem most felvesz"

2013.03.22. 19:39

Boateng.JPG

Boateng a Milan középpályása néz farkasszemet a kamerával a FIFA székházában, Zürichben. Sepp Blatter hívta meg vendégként rasszizmus elleni küzdelemről szóló véleménycserére.

Egy nappal korábban március 21-én Genfben a rasszizmus nemzetközi világnapján egy ENSZ rendezvényen is felszólalt. „A rasszizmus olyan mint a malária“ - jelentette ki - „Aktívan kell küzdeni ellene, magától nem fog eltűnni. Amikor Ghána válogatottjában játszottam megtanultam hogy kell ellene harcolni. Az oltások nem elegendőek. Azokat a tavakat amelyekben a maláriás szúnyogok tenyésznek ki kell szárítani. Úgy gondolom a rasszizmusnak, és a maláriának sok közös vonása van.

Boatenget idén januárban egy felkészülési mérkőzésen rasszista támadás érte. Egy olasz negyedosztályban szereplő csapat szurkolói őt és a Milan többi sötétbőrű játékosát majomhuhogással „üdvözöltek“. Boateng tiltakozásul levonult a pályáról, majd társai is követték. A meccs félbeszakadt.

Kiegeszítő infó kíváncsiaknak:

Nem ő az első, és sajnos várhatóan nem is az utolsó játékos akit a lelatóról faji alapú inzultus ér. Az egyik legemlékezetesebb eset amikor a pár évvel ezelőtti Zaragoza-Barcelona spanyol bajnokin Samuel Eto´o-t kapott hasonló beszólásokat a ”szurkolóktól“. Akkor a kameruni csatár le akart ugyanúgy vonulni a pályárol, mint Boateng, azonban játékostársai kibékítették, a mérkőzés nem szakadt félbe. Èrdekesség, hogy a találkozóról készített jegyzőkönyvben nem található emlités ezekről a jelenetekről.

süti beállítások módosítása